2021 yılının son günleri, NFT sanatının geldiği noktayı incelemek için iyi bir zaman gibi görünüyor. En son yaz başında 14 NFT eser 1 milyon dolarlık satış eşiğini aşmıştı.
Bu rakamlar tabii ki popüler -ve son derece pahalı- NFT serilerini içermiyordu. Bu arada diğer kripto sanat koleksiyonları da muazzam müzayede sonuçları gördü ve Sotheby’s , yine 10.000 parçalık bir koleksiyondan oluşan 101 Bored Ape Yacht Club NFT’sini 24,4 milyon dolara sattı.
Ve nihayet beklendiği gibi, NFT hakimiyeti söz konusu olduğunda, bir sanatçı bu grubun üzerinde yer almaya devam ediyor. En pahalı NFTlerin listesinde Beeple, Mart ayında yayınlanan listenin ilk 10 sırasının üçünü doldurdu. Sanatçı ilk 10’un yarısı yeni girişler olmasına rağmen bugün hala listenin başını çekiyor.
Bununla birlikte, yeni listede eksik olan, Mart ayında dördüncü sırada yer alan anonim sanatçı Pak. Haziran ayı itibariyle, Pak’ın Sotheby’s ve Nifty Gateway’de The Switch’in 1.444444 milyon dolarlık satışı ve 1.355555 milyon dolarlık The Pixel satışı , tüm zamanların bireysel NFT satışlarının sekizinci ve dokuzuncu sırasını aldı. Ama sanatçının son eseri olan The Merge , 266.445 hisse ile yaklaşık 30.000 alıcıya 91.8 milyon dolara satıldığı için bu listenin başında gelebilir .
Bu satış toplamına dayanarak, Pak şu anda dünyanın yaşayan en pahalı sanatçısı ve bu baharda Christie’nin rekor kıran satışıyla üçüncü sıraya yerleşen kripto sanat ustası Beeple’ı gölgede bırakıyor. Ayrıca, Rabbit (1986) adlı heykeli, Mayıs 2019’da 91 milyon dolarlık satışla şu anki ölçütü elinde tutan David Hockney ve Jeff Koons gibi daha geleneksel sanatçılar bulunuyor.
Sürekli değişen ilk 10’un son halini aşağıda görebilirsiniz.
#10 XCOPY, Some Asshole 3.8 milyon dolar, SuperRare
Sitenin 2018 lansmanından bu yana sanatını SuperRare’de basan XCOPY, Londra merkezli bir kripto sanatı öncüsüdür. Some Asshole, sitede sunulan yalnızca yedinci NFT’ydi ve eseri SuperRare’de el değiştirdiğinde yeniden satış fiyatının yüzde 10’unu alan sanatçı tarafından basılan ilk karakterdi. Eylül ayında, kolektör Cozomo de’ Medici, (rapçi Snoop Dawg olma ihtimali var), eserin, SüperRare’deki ilk satın alımını yaptı.
#9 Mad Dog Jones, Replicator, 4.1 milyon dolar, Phillips
En büyük iki müzayede evi olan Christie’s ve Sotheby’s’in ayak izlerini takip eden Phillips, NFT dünyasına da girerek Michah “ Mad Dog Jones ” Dowbak’ın eserinin satışıyla mecraya benzersiz bir giriş yaptı. Replicator adlı eser, iş yerindeki bir fotokopi makinesini tasvir ediyor ve bu eski tarz ofis ekipmanı gibi, NFT’nin kendisi de kopyalayıcı. Çalışma, her 28 günde bir toplam 180 ila 220 benzersiz NFT için yeni NFT’ler oluşturmak üzere tasarlanmıştır ve bu da birçok ek yeniden satış değeri yaratır. Eserin 4,1 milyon dolarlık satışı ile Dowbak Kanada’nın yaşayan en pahalı sanatçısı oldu.
#8 Edward Snowden, Stay Free (Edward Snowden), 5.4 milyon dolar, Foundation
Kripto sanatının en büyük isimleriyle dolu bir listede biraz aykırı bir değer, Edward Snowden. ABD Dokuzuncu Daire Temyiz Mahkemesi’nin NSA tarafından kitlesel gözetimin yasaları ihlal ettiğine dair 2020 kararını içeren bir NFT bastı. Metnin üzerine sanatçı ve fotoğrafçı Platon’un yarattığı bir portresi yerleştirilmiştir. Eser, Snowden’in Basın Özgürlüğü Vakfı yararına satıldı.
#7 Ross Ulbricht, Genesis Collection, 5.93 milyon dolar, SuperRare
Bu karmaşık bir durum. Ross Ulbricht, karanlık ağ pazarı web sitesi Silk Road’u kurdu ve 2011’den 2013’e kadar yönetti. Sonrasında Ulbricht tutuklandı ve sonunda kara para aklama, bilgisayar korsanlığı ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarından çifte ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ancak site bitcoin ile çalıştığı için Ulbricht, kripto para topluluğundaki birçok kişi arasında hala itibar görüyor.
Serbest bırakılması için para toplamayı ve hapisteki diğer arkadaşlarını kurtarmayı uman Ulbricht, bunun için yazılarından ve sanat eserlerinden oluşan bir koleksiyona dayalı bir NFT yarattı . Grafiti karakalem Perspektif gibi hem çocukluk çizimlerini hem de hapsedilmesi sırasında yapılan çalışmaları içeren bir çalışma.
Çalışmayı satın alan, Ulbricht’in salıverilmesini isteyen özerk organizasyon, FreeRossDAO, oldu. Katkıda bulunan yaklaşık 4.000 kişi açık artırmayı kazanmak için 2.836 ETH (12.2 milyon dolar) topladı.
#6 XCOPY, A Coin for the Ferryman, 6 milyon dolar, SuperRare
Bu dört yaşındaki NFT, XCOPY’nin ilk basılan eserlerinden. 0xclipse @ isimli bir SuperRare kullanıcı sadece 0.5 ETH’lik (139 dolar civarında) bir hesap oluşturduktan bir süre sonra sanatçının resmini doğrudan satın almış, son aylarda, XCOPY bir NFT öncüsü olarak kabul edilince bu mevcut değerini tetikledi.
#5 Beeple, Ocean Front, 6 milyon dolar, Nifty Gateway
Beeple, bu NFT’yi Christies’in ilk çıkışından sadece haftalar sonra “Everydays” serisinden bastı. Çalışma, iklim değişikliğinin yıkıcı potansiyeli hakkında bir uyarı olarak hizmet etmeyi amaçlıyor ve geliri Açık Dünya Vakfı (Open Earth Foundation) hayır kurumuna gitti. Eserin sahibi, Everydays’e de teklif veren ama kazanamayan NFT koleksiyoncusu Justin Sun’dır .
#4 XCOPY, Right-click and Save As guy, 6.57 milyon dolar, SuperRare
Cozomo de’ Medici tarafından bugüne kadar yapılan en pahalı satın alma, NFT sanatına yöneltilen ana eleştirilerden birine pek de ince olmayan bir bakış atıyor; yani, bir sanat eserini sağ tıklayıp ücretsiz olarak kaydedebilirsiniz. XCOPY, çalışmayı 2018’de yarattı ve NFT fiyatları yukarıya doğru çıkmaya başladığında, Ağustos 2020’de Twitter’da tekrar paylaştı. Değerin bu kadar artacağını tahmin bile edemedi, “100 dolar dediler, yine 100 bin dolara çıkacaklar” diye yazdı.
#3 Beeple, Crossroads, 6.6 milyon dolar, Nifty Gateway
#2 Beeple, HUMAN ONE, 29.8 milyon dolar, Christie’s
#1 Beeple, Everydays—The First 5000 Days, 69 milyon dolar, Christie’s
Christie’s, Mart ayında, sadece 100 dolarlık bir açılış teklifiyle sunulan Beeple’s Everydays – The First 5000 Days’de ilk kez tamamı dijital blockchain olan sanat eserini satmayı kabul ettiğinde büyük bir şans yakaladı . Ancak müzayede evinin geleneksel müşterileri bu yeni akımı bilmiyor olsa da Beeple, Crossroads satışıyla altı haneli bölgeye hızla girmiş olan kripto sanat topluluğunda zaten bir yıldızdı.
Everydays , Beeple’ın 1 Mayıs 2007’de başlayan ve her gün bir çizimden oluşan bir kolajla devam eden günlük sanat projesinin ilk 5.000 gününü anlatıyor. Bu, ona çevrimiçi yıldızlığı kazandıran dijital çizimlerin yanı sıra , ham erken karalamaları da içeriyor . Christie’s’deki ihale bir saatten daha kısa bir sürede 1 milyon dolara fırladı ve nihai sonuç elbette Beeple’ı yaşayan sanatçılar panteonunun neredeyse zirvesine fırlattı.
Herhangi bir NFT bunu geçebilir mi? Hızla gelişen, değişen kripto-sanat alanında bunu öğrenmek için 2022’de olacakları hep birlikte izleyelim, ne dersiniz?