SALT, çalışmalarını Kalebodur’un desteğiyle yürüttüğü SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’ndeki belgeler aracılığıyla mimarlığa dair hikâyelerin peşine düşen beş bölümlük bir video serisi başlatıyor.SALT ve Kalebodur’un yedi yıla yayılan ortaklığı sayesinde SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nde biriken kaynaklar bu yıl Arşivden çıktı videolarında ele alınacak. Cumhuriyet döneminin mimarlık, tasarım, planlama ve koruma pratiklerinde öne çıkan, yapılı çevreye ilişkin beş hikâyenin ilki olan” Nezih Eldem Koleksiyonu’ndan Süleymaniye ve Zeyrek”, arşivden çizim, yazışma ve fotoğraflar aracılığıyla 4 Ekim 2021 Dünya Mimarlık Günü’nde sunulacak.
Mimar, eğitimci ve ressam Nezih Eldem’in (1921-2005) arşivinden 3 bin belgenin erişime açılmasına eşlik edecek ilk bölümde Eldem’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen ve 1983 tarihli UNESCO İstanbul ve Göreme Kampanyası’nın bir projesi olan Süleymaniye ve Zeyrek Koruma ve Yenileme Çalışmaları’na odaklanılıyor. Türkiye’de bir dönemin koruma pratiklerine ışık tutan bu çalışmalar, 1980’li yılların ortalarına kadar “UNESCO Uzmanı” sıfatıyla pilot projelerde görev alan Eldem’in arşivinden çıkan materyaller ile birlikte irdeleniyor.
Arşivden çıktı video serisi Kasım ayında Anıtkabir; Aralık’ta ise erken Cumhuriyet döneminin planlı mahalleleri konularıyla devam edecek. Videolar, saltonline.org’da ve SALT Online sosyal medya kanallarında yayına girecek.Bilgi, kültür ve sanat üretimini desteklemek amacıyla Garanti BBVA tarafından 2011’de kurulan SALT, herkese açık dijital arşiviyle öğrenci, araştırmacı ve meraklılara kaynak sağlıyor. SALT Araştırma bünyesinde sanat, mimarlık, tasarım, kent, toplum ve ekonomi alanlarında derlenen belge sayısı on yılda 1.9 milyona ulaştı. saltresearch.org adresinde erişime sunulan içerik, Türkiye’den önemli mimar ve tasarımcıların mesleki arşivlerini de kapsıyor. Kalebodur’un desteğiyle SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’ne dâhil edilen koleksiyonlar, 20. yüzyıl Türkiye’sinde etkin uzmanlardan edinilmiş eskiz, çizim, yazışma, sözleşme, rapor, harita, fotoğraf, dia, ses kaydı ve videodan oluşan 170 bin belgeyi bir araya getiriyor.