Aralık2 , 2024

İyileşmek elimizde

İlgili Yazılar

Çağdaş sanatta nefes alanı: K2 Güncel Sanat Merkezi

K2 Güncel Sanat Merkezi, Avrupa Birliğinden Mardin’e, Çanakkale’den Hatay’a...

“Çağdaş sanatı anlamak, eleştirel düşünme becerilerini geliştirir”

Sanat danışmanı, sanat yazarı, sergi küratörü ve sanat eğitmeni...

“Çağdaş sanatçı, toplumun teorisyenidir”

İran asıllı çağdaş minyatür sanatçısı Arya Kamalı, İzmir’de kendi...

Sinema dünyasının ortasında Kalkütalı bir komple sanatçı

Sinemayla dopdolu yirmili yaşlarım geri gelmese de eski...

Türkiye’de Çağdaş Sanat Müzeleri: Bir düşün gerçekleşmesi…

Osmanlı Dönemi’nden beri hayali kurulan modern-çağdaş sanat müzesi, Cumhuriyet...

PAYLAŞMAK GÜZELDİR!

Derinden kırılıp parçalandığımızda, kendimizi kelimelerin tarif etmeye gücünün yetmediği karanlıkta bulduğumuzda sanat ve/veya zanaat, iyileşme yolunda bize bir ışık olabilir. Sanat yapmaya başladığımızda keder kendine muhafaza edilebileceği bir alan bulur ve orada kontrol altına alınır. Bu sınırlama, acının konuşmasına izin verir ve iyileşmemizi teşvik eder. Yaşananlara anlam vermeyi mümkün kılar.

Sanatçılar, sanatlarını insanın umutsuzluğunu ifade etmek, hayatta anlam bulmak ve kendi duygusal mücadelelerini aşmak için kullanırlar, nitekim insanların çektiği acıların en büyük sanat eserlerinden bazılarına ilham verdiğini gezdiğiniz müzelerde mutlaka görmüşsünüzdür. “Ama ben bir sanatçı değilim ki!” diyebilirsiniz. Daha iyi işte, yaratıcılığa veya izlenecek tasarım kurallarına dair herhangi bir önyargılı fikriniz olmayacak demektir. Herkes sanatı başa çıkma ve iyileştirme aracı olarak kullanabilir. Aynen çocukluğunuzdaki gibi hayal gücünüzü filtrelemeden, ellerinizle bir şeyler yaratmanın iyileştirici gücünü deneyimleyebilirsiniz. Üstelik tekrarlayan hareketlerin beyni sakinleştirdiği, kaygıyı azalttığı ve zihninizi odaklanmış halde tutarak depresyona yardımcı olabildiği de bilinmekte.
Unutmayın önemli olan ne yaratıldığı değil, geçirilen süreç ve uyandırılan duygulardır.

Botanik illüstrasyonun estetik güzelliği insanları yüzyıllardır büyülüyor ve ilham veriyor

BOTANİK İLLÜSTRASYON
Canlı bitkilerin çizim, eskiz veya suluboya yoluyla tasviri olan botanik illüstrasyon yalnızca içinizdeki sanatçıyı keşfetmek için ilham verici bir başlangıç noktası değil, aynı zamanda doğayla temasa geçmenin benzersiz bir yolu olabilir. Geleneksel botanik çizimler canlı bitkilerden veya herbaryum örneklerine bakarak yapılır. Çizim yaşam döngüsü de dahil olmak üzere bitkinin tüm yönlerini tasvir ederek gerçekleştirilir. Botanik sanatı ve botanik illüstrasyon arasındaki farka gelirsek; her ikisi de botanik ve bilimsel olarak doğru olmalıdır, ancak sanat daha öznel olup estetiğe odaklanabilirken botanik illüstrasyon, bir bitkinin tanımlanabilmesi için tüm kısımlarını gösterme amaçlıdır.
Botanik illüstrasyonun estetik güzelliği insanları yüzyıllardır büyülüyor ve ilham veriyor üstelik görsel çekiciliğinin ötesinde bitkileri tanımlamaya ve anlamaya yardımcı oluyor.

Kolaj tekniğinde, renkli kağıtlar, dergi, gazete sayfaları, posterler, ambalaj kağıtları, alüminyum folyo, vinil plaklar, plastik şişeler, ahşap paneller gibi elinize geçen neredeyse her şeyi kolajlarınızda malzeme olarak değerlendirip sanata dönüştürebilirsiniz!

KOLAJ
Kolaj farklı malzemelerin bir araya gelmesiyle yeni bir bütün oluşturduğu bir sanat yaratma tekniğidir.
Renkli kağıtlar, dergi, gazete sayfaları, posterler, ambalaj kağıtları, alüminyum folyo, vinil plaklar, plastik şişeler, ahşap paneller gibi elinize geçen neredeyse her şeyi kolajlarınızda malzeme olarak değerlendirip sanata dönüştürebilirsiniz! İhtiyacınız olan en önemli şey ise hayal gücünüz tabii ki.

MAKROME
Popülerliği yetmişli yıllarda tavan yapmış olan dokuma sanatı makrome, son yılların Boho trendi ile birlikte yeniden hayatımıza girdi. Duvar halıları, koltuk ve puflar, paravanlar, aydınlatmalar, bitki askıları tasarımlarında kullanılan makrome için ihtiyaç duyacağınız malzemeler projenize bağlı olarak değişecektir, ancak herhangi bir makrome işi için ilk gereklilik makrome ipidir. Dalgaların karaya attığı ağaç dalları, boncuklar, küçük seramik objeler ve hatta metal halkalar da iplikle beraber kullanılabilecek malzemeler. Herkesin biraz pratikle yapabileceği bu dekoratif düğümleme sanatı evinizde de kullanabileceğiniz güzel ve işlevsel sanat eserleri yaratmak için ideal bir uğraş.

Papier-mâche, öğrenmesi kolay ve malzeme açısından hesaplı bir zanaattır.

PAPIER MACHE
Papier-mâché, kağıt parçalarından veya kağıt hamurundan oluşan, bazen tekstillerle güçlendirilmiş, yapıştırıcı, nişasta veya duvar kağıdı macunu gibi bir yapıştırıcıyla bağlanmış bileşik bir malzemedir.
Un ve suyu karıştırarak bir macun oluşturmak, bu zanaat için bir “Kendin Yap” klasiği olarak kabul edilir, ancak isterseniz bir yapıştırıcı ve su karışımı da kullanabilir veya hepsi bir arada bir kapatıcı satın alabilirsiniz. Her iki durumda da papier-mâche, öğrenmesi kolay ve malzeme açısından hesaplı bir zanaattır. Çoğumuz çocukken ucundan kenarından tanışmışızdır papier-mâché ile ama günümüzün bazı sanatçılarının eserlerini görünce insanın iştahı kabarıyor doğrusu.

Punch iğneleme, eğlenceli bir zanaat olmanın ötesinde kişinin dünyanın koşuşturmacasından uzaklaşmasına izin vererek farkındalığı da teşvik eder.

PUNCH İĞNE NAKIŞ
Son senelerde çok popular olan ‘punch iğnesi’ ya da ‘panç nakışı’ kumaş üzerine kendi özel iğnesi ile üç boyut etkisi yaratan bir işleme tekniği. Bu teknikte kasnağa gerilen kumaş üzerinde dikiş yapmak yerine, delme iğnesi iğneyi yüzeyde tutarken ipliği kumaşa doğru iter. Sonuç, halı benzeri ilmeklerden yapılmış son derece dokulu bir tasarımdır. Her örgü tekniğindeki gibi bu teknik de iyi sonuç almak için biraz pratik gerektirir. Punch iğneleme, eğlenceli bir zanaat olmanın ötesinde kişinin dünyanın koşuşturmacasından uzaklaşmasına izin vererek farkındalığı da teşvik eder. Başlangıç için gerekli, hatta set halinde satılan malzemeleri hobi dükkanlarından ya da sitelerinden temin edebilirsiniz.

Reçine tekniği, yıllardır varolmasına rağmen, yakın zamanda TikTok’ta, yapım süreçleri gösterilmeye başladıkça popüler hale geldi.

REÇİNE
Reçine, teknik olarak reçine ve sertleştiriciden oluşan iki bileşenli bir sistem olan epoksi reçinenin kısaltmasıdır. İki bileşenin karıştırılmasıyla, sıvı reçinenin kademeli olarak katı bir plastiğe sertleşmesi için bir kimyasal reaksiyon gerçekleşir. Yıllardır varolmasına rağmen, yakın zamanda TikTok’ta yapım süreçleri gösterildikçe popüler hale geldi. Takı, bardak altlığı ve süs eşyası yapmak için ideal olduğu gibi ahşap mobilyaları da adeta sanat eserlerine dönüştürmeyi mümkün kılıyor. Ayrıca, preslenmiş çiçeklerden, konfeti, boncuk, doğal taşlar ve parıltıya kadar bir sürü malzemeyi de kalıplara yerleştirip üzerine epoksi dökerek farklı formlarda işlevsel ve dayanıklı objeler yaratma olasılığı sınırsız ve eğlenceli olacaktır.

Tufting, oldukça basit, hızlı ve pahalı olmayan bir halı yapma yöntemidir.

TUFTING
Tufting, oldukça basit, hızlı ve pahalı olmayan bir halı yapma yöntemidir. Yün veya iplik şeritlerinin daha önceden çerçeveye yerleştirilen zemin dokusuna tabancaya benzeyen bir tufting aletiyle daldırılması, sonrasında da arkasının özel bir yapıştırıcı ile sabitlenmesi tekniğidir. Kalın iplikler, yumuşak, kabarık bir doku vermesi nedeniyle tufting için mükemmeldir. Ayrıca yün ipliğinin hem daha dayanıklı hem de çevre dostu olduğunu unutmayalım. Tabii tufting ile sadece halı yapmak zorunda değilsiniz; küçük puflar, yastıklar ve duvar panoları da oluşturabilirsiniz.