Temmuz3 , 2024

Rembrandt’ın “Gece Devriyesi”

İlgili Yazılar

Türk sanatının zarif temsilcileri

Geleneksel Türk sanatlarının ve kültürünün yaşatılmasında, dünyaya tanıtılmasında büyük...

“Biz onu en çok siyah beyaz görüntülerinden sevdik…”

“İlk işimiz Atatürk belgelerini kurtarmak. Bunu bu ülkeye ve...

Bir nesil onun sesiyle büyüdü: Jeyan Tözüm

Tiyatro, sinema ve seslendirme bütün olarak bir insan olsaydı...

“Fotoğraf, benim için müthiş bir terapi aracı oldu”

Uzun yıllardır fotoğraf sanatı ile ilgilenen iş insanı Serhan...

“Fotoğraf makinem, fırçam; yaşamın kendisi ise boyalarım oldu”

Çektiği fotoğraf karelerine yaptığı dijital müdahalelerle ortaya koyduğu eserlerinde...

PAYLAŞMAK GÜZELDİR!

Yılda 2,2 milyon kişi tarafından ziyaret edilen, sanat tarihinin en meşhur eserlerinden, tam 337 kilogram ağırlığında bir şaheser…

 

İNCELEME: @ResimVesaire

Hollanda’nın Amsterdam şehrindeki Rijksmuesum’da sergilendiği yerde müzenin bu esere verdiği isim “Yüzbaşı Frans Banninck Cocq Komutasında II. Bölge Muhafızları.” Yüzbaşı, siyah kıyafetler içinde, yanındaki de Teğmen Willem van Ruytenburch.

“Gece Devriyesi” olarak anılmasının sebebi, zaman içinde üzerindeki verniğin kararmasıyla eserin bir gece sahnesini gösterdiğinin düşünülmesi. 1946’daki restorasyonda vernik temizlenince, aslında bir gündüz resmi olduğu anlaşılmış.

1715’te belediye binasına taşınırken sergileneceği duvara sığması için dört tarafından kırpılmış. Orijinal boyutları 4 x 5 metreymiş. Günümüzde bir “sanat cinayeti” olarak görülebilecek bu davranış, o zamanlar için gayet normalmiş.

Gerrit Lundens’in 17. yüzyılda yaptığı kopya ile orijinal resmi karşılaştırdığımızda resmin taşınırken nerelerden kırpıldığını görebiliyoruz.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), Hollandalı ressamın kendini farklı zaman ya da değişik ruh hallerinde yansıttığı çok sayıda otoportresi var.
Rembrandt iki muhafızın arkasından bize bakıyor!
altta, Yüzbaşının elinin gölgesi, teğmenin ceketine düşüyor. Ceketteki Amsterdam şehri resmî arması, yüzbaşının parmaklarının arasında. Bu, Amsterdam muhafızların güvenli ellerinde demek.
10 milyonuncu şanslı ziyaretçi! Büyük bir restorasyondan sonra 2013 yılında yeniden açılan Rijksmuseum’un, sadece dört yıl sonra 10 milyonuncu ziyaretçisi olan Stefan Kasper, ödül olarak bir gecesini Gece Devriyesi’nin önünde sabahlayarak geçirmiş. Kendisine ayrıca Michelin yıldızlı şef Joris Bijdendijk tarafından yemek servisi yapılmış.
Bıçak izleri duruyor. Resim, 1911 ve 1975’te bıçak, 1990’da asit saldırısına uğramış. 1975’teki 12 bıçak darbesinin izleri, esere yakından bakıldığında hâlâ görülebiliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında, rulo halinde sarılarak Maastricht’te bir mağarada saklanmış.
Hem tabloyu hem de restorasyonu izleme şansı… Temmuz 2019’dan beri bulunduğu yerde yapılan restorasyon çalışması, müzeyi ziyaret sırasında izlenebiliyor.

Resmin 528 fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulan 45 gigabit boyutundaki inanılmaz detaylı fotoğrafına müzenin sitesinden ulaşabilir, resimdekilerin göz bebeklerine kadar zum yapabilir ve Rembrandt’ın 380 yıl önceki fırça darbelerini görebilirsiniz.