Neden bu yeni yılın kararlarından biri evdeki sanat eserlerini yeniden düzenlemek olmasın! Hem tanıdık güzelliklere farklı açılardan yeni gözlerle bakmak, zamanın zorluklarını aşmanın yollarından biri olabilir.
Hemen hemen hepimizin yeni yıl kararları vardır, bazılarını gerçekleştirmeyi beceririz ama bazılarını da sadece almış olmamız bile bize yeter; hayata geçirmeyiz. Malum yeni yaşam düzeninde çoğumuz evimizle hiç olmadığımız kadar haşır neşir olduk. Odaları yeni işleyişe göre yeniden düzenledik, tamiratlar, yenilikler yaptık. Bazılarımız ofislerini evine taşıdılar ve görünen o ki bundan sonra evlerimizde eskisinden daha çok vakit geçireceğiz. Peki, sevgili sanatseverler, hiç sanat eserlerinizi de yeniden düzenlemeyi düşündünüz mü? Bazen duvarlardaki resimleri ya da etraftaki heykelleri farklı şekillerde sergilemek de mekanların ruhunu, duygusunu tazeleyip değiştirir. Neden bu yeni yılın kararlarından biri evdeki sanat eserlerini yeniden düzenlemek olmasın! Hem tanıdık güzelliklere farklı açılardan yeni gözlerle bakmak, zamanın zorluklarını aşmanın yollarından biri olabilir. Mesela;
- Evin duvarlarına delikler açmak yerine resimleri dar raflara yerleştirmek hem eğlenceli hem de eserleri kolayca değiştirme imkanı vererek anında yenilenebilen dinamik bir sunum sağlar. Ayrıca çiçeği burnunda koleksiyonerlerin koy-kaldır yaparak eserlerini yan yana görebilecekleri bir deneme alanı da olabilir. Bunu yeriniz elverdiği ölçüde tek uzun bir rafla ya da alt alta birkaç kısa rafla da yapabilirsiniz.
- Hiç resim sergilemeyi düşünmediğiniz belki de unutulmuş dikey dar bir alanda bile eserleri birbirlerine yakın asarak sürprizli ve karakterli bir köşe yaratabilirsiniz. Hatta belki beklenmedik bir şekilde resimlerle duvarın köşesini dönebilirsiniz.
- Eğer büyük ebatlı işleriniz varsa bunları yerde ya da alçak bir büfenin üzerinde duvara yaslayarak ve katmanlayarak sergilemek basit ama etkili bir yöntemdir. Üstelik zaman zaman yerlerini kolayca değiştirerek dekoru yenileyebilirsiniz.
- Ev dekorasyonunda uygulanan ‘üç kuralı’nı unutmayın. Tek sayılarla düzenlenmiş şeylerin görsel olarak insan gözüne daha çekici geldiği belirtilir. Tek sayılardaki öğelerin gruplandırılması, bize dinamik ve daha doğal gelir. Üç, iç tasarım için sihirli sayı gibi görünüyor ancak kural, beş veya yedi kişilik gruplar için de geçerlidir. O yüzden duvarlara resimleri ya da başka koleksiyon parçalarını tek sayıda asarsanız daha dengeli dururlar. Aynı şekilde sehpaların, konsolların üzerinde belki kitaplarla, çiçek dolu vazolarla kombinleyeceğiniz üç boyutlu sanat eserlerini de bu kuralı göz önüne alarak yerleştirmeyi deneyin.
- Görsel cazibesi olan objeleri de yabana atmayıp duvarınıza asarak sanat yelpazenizi genişletebilirsiniz. Eski ferforje parçalar, dekoratif ahşap parçalar, vintage tabaklar, sepetler ve hatta tepsileri ister tek başlarına ister uyum sağladıkları diğer sanat eserlerinizle pekala bir araya getirip sergileyebilirsiniz. Daha kişilikli ve eklektik bir duvarınız olacağı kesin.
- Mutfakta, banyoda ya da balkonda da sanat eserlerini sergilemekten kaçınmayın. Nemden koruyacak şekilde muhafaza ederek tabii. Bazı mutfak eşyalarının neredeyse heykelsi güzellikte olduklarını düşünürsek bunları gerçek sanat eserleriyle bir arada sergilememek için bir sebep yok bence. Ayrıca neden evin her köşesinde sevdiğimiz eserleri yaşamayalım da onları sadece salonlara tahsis edelim.
- Dijital dünyanın kuyusunda ya da eski albümlerde kaybolmaya yüz tutmuş fotoğraflarınızı da seçip bastırıp uygun çerçevelerle çoklu sergileme yaparak kolayca sanat eserlerine dönüştürebilirsiniz. Böylece anılarınız hep karşınızda ve taze kalır.
- Kitaplığınızı da pekala bir sergileme alanı olarak kullanabilirsiniz. Nasıl olsa her gün her kitabı raftan almıyorsunuz. O yüzden onları biraz arkaya itip önlerine küçük bir tablo ya da heykel yerleştirebilirsiniz.
- Galeri duvar oluşturmak her zaman çok etkilidir ama öncesinde sıkı bir planlama gerektirir. Asacağınız eserlerin önce yerde yerleştirmesini yapıp sonra duvara aktarmanız daha isabetli olur. Resimlerle objeleri karıştırarak asmak da görselliği daha eğlenceli kılacaktır.
- Resimler yerden 145 cm yüksekliğe asılmalı derler ama bu kuralı da yıkabilir ve bir duvarı yerden tavana resim dolu bir galeriye dönüştürebilirsiniz. Şüphesiz etkileyici ve muhteşem duracaktır.
- Evden çalışıp hayatı zoom toplantılarında geçenler için de bir galeri duvarı oluşturmanın tam zamanı. Sanatınızı sergilemek sadece eğlenceli olmakla kalmaz aynı zamanda kesinlikle iş yeri yaratıcılığınızı da ateşleyecektir ama dikkat edin ve dağınık sayılabilecek çok sayıda küçük nesne yerine, karmaşık olmayan büyük bir sanat eseri veya yorucu olmayan ahenkli eserlerden oluşan bir galeri duvarlı oluşturmaya bakın. Tabii bunu dijital olarak arka plan fotoğrafları indirip ekranınıza yükleyerek de yapabilirsiniz ama biz evdeki gerçekleri güzelleştirmenin peşindeyiz şimdilik.
Kararlarınızı hayata geçirmeniz ve ne kadar zor görünse de geleceğe umutla bakıp yenilenen evinizde güzellikler ve iyiliklerle dolu yepyeni bir yıl geçirmeniz dileğiyle.