Christie’s Müzayede Evi CEO’su Guillaume Cerutti, özellikle NFT’ler olmak üzere yeni satış formatlarının müthiş bir atılım yaptığını, bunun da yeni, gelişmekte olan ve yeterince temsil edilmeyen sanatçıların eserlerinin sergilenmesine ve de daha genç müşterilerden oluşan yeni bir kitleye ulaşılmasını sağladığını söyledi.
Cerutti, Christie’s 2021 satışlarını 7,1 milyar dolar olarak açıkladı ve bunu son beş yılın en yüksek toplamı olarak nitelendirdi. Buna 1.7 milyar dolarlık tahmini özel satışların da dahil olduğunu ve firma için rekor seviyede olduğunu söyledi. Açıklamada özel satışların, 2020’ye göre yüzde 12 ve 2019’a göre yüzde 108 artış gördüğü ve dört ayrı satışın her birinin 50 milyon dolardan fazla getirdiği belirtildi.
Sonuçları “olağanüstü” olarak nitelendiren Christie’s CEO’su Guillaume Cerutti, şirketin “özellikle NFT’ler olmak üzere yeni satış biçimleri ve kategorilerinde bir atılım yaptığını” söyledi. Cerutti yaptığı açıklamada, yeni satış formatlarının “yeni, gelişmekte olan ve yeterince temsil edilmeyen sanatçıların eserlerini sergilememize ve daha genç müşterilerden oluşan yeni bir kitleye ulaşmamıza izin verdiğini” söyledi.
Bu arada, firmanın sadece müzayede satışlarının, geçen yıl bildirilen toplam 4,4 milyar $’ dan önemli ölçüde artarak 5,4 milyar $’a ulaştığı da açıklanan bilgiler arasında . (Bu sonuç, esas olarak canlı müzayedelerdeki düşüşe ve kapanış kaynaklı arz şokuna atfedilen 2019’a göre yüzde 25’lik bir düşüş oldu). Christie’s ayrıca, “talep ve performans derinliğini gösterdiğini” söylediği yüzde 87’lik bir açık artırmada tarihi bir satış oranı gösterdi.
Christie’s, ana rakibi Sotheby’s’in hala bir adım gerisinde, ancak 2021’den bugüne satış toplamını 7,3 milyar dolar olarak bildiren şirket için bu bir rekor. Bu, Sotheby’nin genel toplamının onu geride bıraktığı art arda ikinci yıl oldu. Ancak Christie’s özel satış sonuçları, Sotheby’s’in geçen hafta bu kategoride bildirdiği 1,3 milyar doları geride bıraktı.
2020’deki zorlu bir yılın ardından, tüm büyük müzayede evleri, teknoloji ve çevrimiçi teklif ağırlıklı satışları için hibrit modelleri benimsemek üzere 2021’de ustaca hareket etti. Geleneksel mevsimsel programı bozdular, ancak aynı zamanda katı takvim tarihlerine bağlı olmayan büyük satışlar yaparak esneklik sağladılar. Bu eğilimin ilerlemeye devam etmesi bekleniyor.
Müzayede evinin en çok övündüğü iki eser var. Christie’s bu yıl en pahalı iki sanat eseri satışını gerçekleştirdi. Picasso’nun Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse) (1932), 103.4 milyon dolara ve Jean-Michel Basquiat’ın In This Case (1983), 93.1 milyon dolara satıldı.
Yılın bir diğer önemli özelliği, müzayede evinin, Teksas’ın son dönem petrol patronu Edwin Cox’un biriktirdiği Empresyonist eserlerden oluşan Kasım ayı satışıydı. Satış, toplam 332 milyon dolara çıkarak, 267,6 milyon dolarlık tahmini aştı. Christie’s’e göre, eserlerin yarısından biraz fazlası Amerika’daki koleksiyonerlere gitti, yüzde 35’i Avrupa’ya ve yüzde 13’ü Asya’ya gitti.
Bu etkinlikte Los Angeles’taki Getty Müzesi, Gustave Caillebotte’un , sanatçının kardeşinin ailenin Paris’teki evinden bir pencereden dışarıyı seyrederken gösteren ender ve heybetli bir tablosu olan Jeune homme à sa fenêtre (1876) adlı ünlü lotlarından birini satın aldı . 50 milyon dolardan fazla gelir getirmesi beklenen eser, alıcı primi dahil 53 milyon dolara satılarak sanatçının mevcut 22 milyon dolarlık müzayede rekorunu kırdı.
Her an her yerde hazır bulunan NFT’lere gelince, Christie’s dijital sanat formunun satışlarının, yıl için çağdaş sanat toplamının yüzde sekizini oluşturduğunu ve yüzde 74’ü Christie’s için yeni olan genç alıcıları cezbettiğini söyledi. Beeple’ın 69 milyon dolarlık “Everydays: The First 5000 Days” isimli NFT’si, 150 milyon doların büyük bir bölümünü oluşturdu ve sanatçının HUMAN ONE hibrit NFT heykeli Kasım ayında 30 milyon doların (28.985.000 dolar) biraz altına ulaştı. Diğer NFT satışları arasında 17 milyon dolar kazandıran Larva Labs’ın Cryptopunks’ı ve FEWOCiOUS’un 2,16 milyon dolar kazanan dijital bir sanat eseri vardı.